In 5 Stappen Naar De Beste Back-upstrategie

Keysoft-Solutions - Het belang van een goede back-up strategie

Inhoudsopgave

Met de beste back-upstrategie raak je nooit je data kwijt. Ontdek onze 5 eenvoudige stappen.

Inleiding

Data is al langer het nieuwe goud. En net zoals je goud goed wil beschermen, moet je ook je data veilig bewaren. Daarom is het belangrijk om een zogenaamde back-upstrategie op te stellen. Zo kan je altijd aan je data als je PC het begeeft, als je server crasht, als iemand een fout maakt of – erger nog – als hackers je systeem blokkeren. Want hoe je het ook draait of keert, heb je geen back-up dan ben je alles kwijt. Hieronder geven we je de do’s-and-don’ts mee van een goeie back-upstrategie.

Hoe een goede back-up maken?

1. Bepaal van welke gegevens je een back-up wil maken

Software> kan je altijd opnieuw installeren, maar persoonlijke data of bedrijfsinformatie niet. Wil je liever niet kiezen? Dan kan je een back-up laten maken van je volledige systeem. Met daarin al je data, software en besturingssysteem. Hieronder vind je de 3 meest courante back-uptypes.

Full Back-up

De naamt zegt het zelf: een kopie van je volledige systeem. Je kopieert alla data naar een externe harde schijf, de cloud of andere opslagmedia. Een full back-up is op zich de makkelijkste manier om een back-up te maken. Maar je hebt er wel het meeste tijd voor nodig. Zowel om de kopie te maken als om de kopie terug te zetten.

Incremental Back-up

Omdat zo’n volledige back-up langt duurt, kan je ook werken met een zogenaamde incrementele back-ups. Daarmee kopieer je enkel die bestanden die sinds de vorige back-up – volledig of incrementeel – gewijzigd zijn. Je bespaart hiermee niet alleen ruimte op je harde schijven, maar het gaat ook sneller. Nadeel: de back-up terugzetten is complexer.

Differtential Back-up

Wil je de complexiteit van hierboven vermijden? Dan is er nog de differentiële back-up. Daarmee kopieer je de bestanden die sinds de laatste volledige back-up gewijzigd zijn. Het verschil met een incrementele back-up is dat je altijd teruggaat tot de laatste full back-up.

2. Maak een back-upplanning

Veel mensen maken een back-up, maar vergeten dat ze die back-up zelf ook regelmatig moeten updaten. Daarom is het belangrijk dat je in je back-upstrategie een planning opstelt: je legt dan op voorhand vast wanneer je welke data naar een veilige plaats kopieert. Die veilige plaats is dan zoals gezegd een externe harde schijf of een cloud.

3. Zorg voor back-ups onsite én offsite

Ook met back-ups kan je overdrijven, maar het absolute minimum is om alles te bewaren op twee verschillende plekken: onsite en een offsite. De eerste is simpel: als je pc of server crasht, kan je in feite direct je systeem herstellen. Bij een offsite back-up bewaar je een kopie van al je benodigde data buiten de vier muren van je huis, kantoor of bedrijf. Mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken, heb je toch nog een back-up die niet mee in de vlammen opgaat.

De Gouden Regel: 3-2-1

Maak minstens 3 kopieën op 2 verschillende opslagtypes en bewaar tenminste 1 kopie op een andere locatie dan de rest.

4. Test regelmatig je back-ups

Ook als je een back-up neemt, kunnen er lees- of schrijffouten ontstaan. Het blijft technologie, natuurlijk. Daarom check je best regelmatig of je back-up zelf niet beschadigd is. Want als het bestand niet te lezen is, kan je ’t ook niet terugzetten. Tip: test één keer per maand of je back-ups nog werken.

5. Orden je back-ups op een logische manier

Het lijkt evident, maar toch is het goed om het nog even te benadrukken. Hou je back-ups bij op een voor jou logische manier. Zo vind je sneller de juiste kopie terug en verlies je geen tijd als er iets fout gegaan is.
Het is wikken en wegen. Enerzijds weet je dat back-ups belangrijk zijn en wil je dat je data veilig zijn. Anderzijds heb je geen tijd om de hele dag back-ups te maken. Investeer daarom eenmalig in het automatiseren van je back-upproces. Zo heb je de garantie dat je regelmatig een kopie van je data maakt en zit je in principe safe voor lange tijd.

En wat doe je als je harde schijf faalt?

Je hebt een goeie back-upstrategie opgesteld, je houdt minutieus elke kopie bij en toch is er nog één onvoorspelbare factor: je hardware. Wat doe je als je server of één van je schijven het toch laat afweten? Een eenvoudige – en relatief goedkope – manier om je te beschermen tegen het falen van je hardware is RAID. Met die technologie werk je toch verder als één of meerdere schijven falen. Een welgekomen surplus als je wil dat je back-ups op elk moment toegankelijk zijn.

Te drukke planning? Laat je back-ups automatiseren

Het is wikken en wegen. Enerzijds weet je dat back-ups belangrijk zijn en wil je dat je data veilig zijn. Anderzijds heb je geen tijd om de hele dag back-ups te maken. Investeer daarom eenmalig in het automatiseren van je back-upproces. Zo heb je de garantie dat je regelmatig een kopie van je data maakt en zit je in principe safe voor lange tijd.

Wil je hulp bij het opstellen van je back-upstrategie?

Keysoft Solutions werkt een oplossing op maat uit bij je thuis of in je bedrijf. Vraag hier je vrijblijvende offerte.

Gebruikte Producten

Voor het maken van je back-up strategie gebruiken we de producten van marktleider Synology.
  • Synology NAS
    SKU: DS218
    Synology DiskStation DS218

    2-Bay Basis NAS | Value Serie | Quad-core 1,4 GHz | 2 GB DDR4 | 112 MB/sec lezen | 112 MB/sec schrijven | 14,99 Watt gem. verbr.

    285,95
    236,32 excl. BTW
    Geen voorraad
  • Synology NAS
    SKU: DS420+
    Synology DiskStation DS420+

    4-Bay Basis NAS | Plus Serie | Dual-core 2 GHz (2,9 Boost) | 2 GB DDR4 | 225 MB/s lezen | 226 MB/s schrijven | 2 M.2 SSD-slots

    539,87
    446,17 excl. BTW
    Nog 1 st. beschikbaar!
  • Synology NAS
    SKU: RS1221+
    Synology RackStation RS1221+

    8-Bay Midrange NAS | Plus Serie | Quad-core 2,2 GHz | 4 GB DDR4 ECC | 2.300 MB/s lezen | 10G/25G NIC optie | M.2 SSD optie

    1.286,33
    1.063,08 excl. BTW
    Lage voorraad

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Een reactie achterlaten

Gerelateerde Artikels